2011. február 19., szombat

Méz, méz, méz...

A mézet - teljes joggal - a természet ajándékának szokták nevezni. Minden, ami vele kapcsolatos, az jó.
Ezt nyelvünk is jól érzékelteti, hiszen a méz mindenféle jelentésében pozitív tartalmat hordoz.

Kivéve talán azt a mostanában nagy port kavart hírt, miszerint a mézet hamisítják. Tehát nem mindegy, honnan szerezzük be. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület felmérése szerint a ma forgalomban lévő mézféleségeknek mintegy 70 százaléka hamisított vagy nem pontosan azt tartalmazza, ami rá van írva. Olyan termékre is bukkantak a bolti vizsgálódás során, amelyet bár mézként forgalmaztak, nem tekinthető a szakemberek szerint eredeti méznek. Aki teheti, vásároljon bioterméket, de figyeljen, hogy az üveg címkéjén szerepeljen valamely minősítő szervezet neve.

Ne forraljuk!

A méz tárolása során az esetek többségében besűrűsödik, kristályosodik. Ez alól csak a tiszta akácméz a kivétel. Meleg vízbe állítva (amely legyen legalább 45 fokos) viszont visszanyeri eredeti halmazállapotát anélkül, hogy elveszítené a zamatát. Ha túl nagy hőmérsékleten vagy túl sokáig melegítjük, a méz besötétedik, és íze is megváltozik. Sőt nagyon felforrósítani serpenyőben például nem is szabad, mert már 70 fok körül az emberi szervezetre káros anyagok keletkeznek, a hő hatására a viasz „kiég" belőle, és az emberi szervezet számára mérgező, toxikus anyagokká alakul.
A méz a természet egyik legízletesebb és legsokoldalúbb vitaminbombája. Az emberiség ősidők óta gyűjtötte, eleinte csemegeként, majd gyógyászati célokra is felhasznált csodaszer több mint hetvenféle gyógy- és fiziológiai hatással bír, és számos fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Többek közt B1-, B2-, B5-, B6-, C- és K-vitamint, niacint, folsavat, vasat, cinket, mangánt, rezet, krómot, káliumot, nátriumot, kalciumot és magnéziumot. Hatékony ellenszere a nyugtalanságnak, álmatlanságnak, a náthának, az immunrendszeri gyengeségnek. Energiát ad, segít a szívgyengeség, a légcsőhurut, az endokrin mirigyek elégtelen működésének gyógyításában. Antibakteriális hatása miatt pedig fertőtlenítőként is alkalmazható, külsőleg és belsőleg egyaránt.

Gyorsítja az anyagcserét

A méz ásványi anyagainak köszönhetően megelőzi az elhízást, a zsírégetésben is szerepet játszik. Próbáljuk ki! Forró italba téve vagy önmagában két kanál belőle lefekvés előtt részint segít jól aludni, másrészt beindítja a májat, ezzel pedig felgyorsítja a zsírégetést és a méregtelenítést. Ha pedig a reggelt is mézzel kezdjük, mondjuk mézes limonádét iszunk, beindíthatjuk és felgyorsíthatjuk az anyagcserét, egyszersmind a cellulitisz leküzdéséért is sokat teszünk így.
A gyógyító méz nemcsak édes, hanem savas is. A mézcukor könnyen felszívódik, illat- és aromaanyagai étvágyjavítók, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatását is megtapasztalhatjuk, csak úgy, ahogy emésztésjavító, izomtápláló, kiválasztásban betöltött ér- demeit. Állítólag sebre kenve az gyorsabban gyógyul. A kiszáradt, cserepes ajkak egy kevés mézzel bekenve ismét puhák lesznek. Egy pohár tejbe kevert evőkanálnyi méz annak is jót tesz, aki vérszegény, ismételje reggel, délben és este! Egy ilyen esti „poharazás” segíti a könnyebb elalvást is. Azt sokan tudják, hogy csillapítja a gyulladást, a meghűlést, köhögést, torokfájást, hurutot.

Orrcseppnek?

Orrcseppként viszont bizonyára kevesebben használják, pedig meleg vízbe keverve úgy is jótékony. A sült alma mézzel gazdagítva eredményes emésztésserkentő, ráadásul igen finom, a gyerekek is imádják. Apropó gyerekek…. Az amerikai járványügyi központ ajánlása szerint az egy év alatti csecsemők étrendjéből a méz minden formában mellőzendő. Célja egy rendkívül súlyos csecsemőkori kórkép, a botulizmus megelőzése. Ami, nem kell megijedni, hazánkban gyermekkorban ritkaságnak számít. Aki hajlamos az asztmás rohamokra, megelőzésként, vagy a tünetek csökkentésére készítsen magának torma-méz keveréket, 3:1 arányban. Napi háromszor egy teáskanálnyi, enyhülést hoz.

Bőrre, hajra - hidratál, frissít

Hajunkra, bőrünkre is használhatjuk. Tejet mézzel keverve kiváló hidratálót kapunk. Fél liter tejbe 2 evőkanál mézet keverünk, beleöntjük a fürdővizünkbe. Rugalmas lesz a bőrünk.
Száraz bőrűeknek ajánlható az uborkás-mézes pakolás. A meghámozott és lereszelt uborkát egy evőkanál mézzel összekeverjük. Az arcunkra kenjük, egy tiszta kendővel húsz percig lefedjük, majd ásványvízzel lemossuk. Zsíros bőr esetén tíz deka túrót alaposan elkeverünk két evőkanál mézzel és két evőkanál citromlével. Húsz percig hagyjuk hatni.
Bőrfrissítésre a következő verzió tanácsos: 3-4 kanál túrót (száraz bőrre zsíros, zsírosra sovány) 1 kávéskanál mézzel összekeverve felkenünk az arcra (a szem környékére nem), 20 perc múlva bő langyos vízzel leöblítjük, a bőrtípusnak megfelelő arcvízzel letisztítjuk. Vékony rétegben felvitt hidratálókrémmel fejezzük be a kellemes műveletet.
Természetes vitalizáló módszer a fáradt, igénybe vett hajra a mézes-ecetes hajmosás. Ehhez kell egy teáskanál méz, fél teáskanál ecet és fél liter meleg víz. Hajmosás után erősítőként használjuk.

Akinek ellenjavalt

Egy jó tanács: a méz, bármennyire szeretjük is, mértéktelen használata nem ajánlott. Csak ésszerű mennyiségben érvényesülnek pozitív tulajdonságai. Cukorbetegek, pajzsmirigy-túltengésben, gyomorsav-túltengésben, agyalapi mirigy túlműködésben szenvedők, allergiásak kerüljék!
A mézet hazánkban a legtöbben teába (helyesen, cukor helyett) és sütemények hozzávalójaként fogyasztják, pedig számtalan egyéb módon használható még. Megbecsült alkotórésze lehetne egyes húspácoknak: a mézes-csípős sült csirke nemcsak ázsiai konyhák kedvenc fogása. Salátaöntetbe csurgatva értékesebb, mint a fehérített répacukor, kiváló vele bármilyen gyümölcssaláta.
Az okok a méz értékes tulajdonságaiban rejtőznek. Ha a süteménybe tesszük, a receptben előírt cukormennyiség fele is elegendő. Az ilyen sütemény nyerstésztája rugalmas lesz, nem törik és nem morzsálódik, nem szárad ki hamar, omlós, porhanyós. A csirke, pulyka fényes és ropogós lesz, ha a vége felé a saját levén kívül kevés méz és sör keverékével is meglocsoljuk. Pikáns lesz.


Nézzünk pár gyorsan elkészülő receptet!

Mézes - poharas sütemény

Hozzávalók: 3 tojás, 1 pohár olaj, 1 pohár cukor, 1 pohár méz, 3 pohár liszt, 1 pohár tej vagy víz, fél kiskanál szegfűszeg, fél kiskanál fahéj, 1 kiskanál vanília esszencia, 1 sütőpor
A tojást, az olajat, a cukrot és a mézet összekeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egyenletes tésztává kavarjuk. Egy tepsit margarinnal kikenünk, a tésztát beleöntjük, és előmelegített sütőben kb. 180 fokon megsütjük.

Joghurttal készülő

20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg zabpehely, 10 dkg méz, 1 dl olaj, 2,5 dl joghurt, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, szódabikarbóna
A lisztet, zabpelyhet, mézet, olajat, joghurtot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, ízesítjük fahéjjal, egy kevés szerecsendióval, őrölt szegfűszeggel és alaposan összekeverjük. Egy őzgerincformába, amelyet vékonyan kiolajoztunk, és alaposan meghintettük zabpehellyel, beöntjük a tésztát, úgy, hogy középen legyen benne a legkevesebb, a forma széleinél egész tele. Nem túl forró sütőben megsütjük. Melegen is, hidegen is fincsi.

Mézes-mustáros csirke, házilag

Hozzávalók 4 személyre: 1 kilónyi csirkecomb vagy -mell, 4-5 deka margarin vagy vaj, 2-3 púpos evőkanál méz, egy evőkanálnyi mustár, 2 dl natúr joghurt vagy kefir, 1-2 evőkanál liszt, ízlés szerinti fűszerek, só. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, beletesszük a csirkét, kifehéredésig sütjük. Megszórjuk ételízesítővel, hadd engedjen levet, és időnként megkeverve nem teljesen puhára pároljuk. Félretesszük a húst és külön a levét.. A serpenyőbe mézet teszünk, melegítjük (nem túl forróra, emlékezzünk az előzőekre!), majd belemegy a mustár, a hús, és ebben a mártásban folyamatos keverés mellett teljesen puhára rotyogtatjuk. A joghurtot behabarjuk a liszttel, és az újból felmelegített saját szafttal. Ezzel végéhez ért a sűrítés. Rizs illik hozzá.

Citrommal csirkemellre

Hozzávalók: 2 csirkemell, 3 dkg margarin, 1 evőkanál méz, fél citrom leve. A húst sózzuk be, és fektessük egy margarinnal kicsit kikent tálba. Alufóliával letakarjuk és közepes lángon megsütjük. A felolvasztott maradék margarinba belecsorgatjuk a mézet, beleöntjük a citromlevet, felforraljuk. Addig locsoljuk vele a húst, míg a hús pirosra nem sül.

Gyümölcslevesbe

30 dkg meggy, vagy ribizli, vagy bármilyen idénygyümölcs, egy kevés fahéj, szegfűszeg, 1 dl tejszín, 2-3 evőkanál méz. Megmossuk a gyümölcsöt, majd a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezve felforraljuk fél liter vízben. Forrás után még hat-hét percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Akkor hozzáadjuk a mézet, a tejszínt, majd jól lehűtjük.

Gyümölcsszósz

4 nagyobb darab alma, vagy bármilyen érett gyümölcs, 1,5 dl víz, 1 kiskanál méz, fél kiskanál fahéj. A gyümölcsöt, tisztítjuk, ha kell, hámozzuk, szeleteljük, felöntjük 1,5-2 deci vízzel, hozzáadjuk a mézet, és puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük.


A bejegyzés teljes szövegét egy kedves barátomtól kaptam e-mailben, ezért a pontos forrás nem ismert.

Méz, méz, méz... A virágporszedő


Nyolc érdekes tény a mézről

A méz a természet édes adománya, melyből több mint 300-félét készítenek a szorgos méhek. Ízük, hatásuk attól függ, hogy a bázisul szolgáló virágok milyen nektárral rendelkeznek. A méz gyógyító hatását már az ókori Egyiptomban is kihasználták, sebeket kezeltek vele, de Kleopátra is alkalmazta szépítőszerként. A tudomány azután szép lassan az összes méznek tulajdonított hatást igazolta – őseink nem tévedtek, a méz valóban aranyszínű csodaszer!

Tudtad? 
Apiterápián a méhek termékének gyógyító célú felhasználását értjük.

Tudtad?  
A méz szénhidráttartalma körülbelül 80-85 százalék, amit a benne lévő gyümölcs- és szőlőcukor tesz ki. Ezenkívül tartalmaz még fehérjéket, különböző szerves anyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes antibiotikumokat.

Tudtad? 
Minél sötétebb a méz színe, annál több ásványi anyag van benne. Az emberi szervezet számára szükséges, 24 ásványi anyagból 22 jelen van a mézben.

Tudtad? 
A méz édes ízének és kikristályosodásának mértéke a benne lévő szőlő- és gyümölcscukor arányától függ. Mivel a szőlőcukor igen gyorsan szívódik fel, kikristályosítja a mézet. A gyümölcscukor viszont, lassú felszívódásának köszönhetően, biztosítja a méz ízét. A napraforgóméz például nem olyan édes, mint az akácméz, és sokkal könnyebben is kristályosodik.

Tudtad? 
A mézben sokféle vitamin megtalálható (B1, B2, B5, B6, C, M, P), ám mennyiségük meg sem közelíti a friss gyümölcsök vitamintartalmát. Sajátossága ellenben, hogy vitamintartalmából a tárolás során sem veszít, akár hét éven át is megőrzi vitaminjait.


Ahányfajta méz, annyi hatás


Attól függően, hogy a méz milyen növényből készült, egészségtani hatásai is változnak. 
A leggyakoribb mézfajták az alábbi betegségek ellen válhatnak be:
  • akácméz: emésztési panaszok, erős köhögés ellen;
  • hársméz: álmatlanság, hörghurut ellen, görcsoldó hatású;
  • mantaméz: puffadás és epegörcs ellen, fájdalomcsillapító hatású, javítja az emésztést;
  • gesztenyeméz: étvágytalanság, vérszegénység és fürdővízbe téve a nemi szervek gyulladása ellen;
  • eukaliptuszméz: légúti panaszok ellen, féreghajtó hatású;
  • fenyőméz: húgyúti gyulladások ellen, vízhajtó hatású.

Tudtad? 
Bizonyos betegségek – például cukorbetegség, a belső elválasztású mirigyek túlműködése, kóros elhízás, kórosan magas koleszterin, mézallergia, méhcsípés-allergia, gyomorsavtúltengés – fennállásakor ellenjavallott a méz fogyasztása.

Tudtad? 
A népi gyógyászat szerint a méz erős nedvszívó képességű, így remekül alkalmazható gyermekek éjszakai ágybavizelése esetén. A hagyomány szerint, ha este egy kanál mézet adsz a gyereknek elalvás előtt, megúszod az éjszakai baleseteket.

Tudtad? 
A mézet nem csupán belsőleg lehet alkalmazni. Mézalapú vegyületeket injekcióban is adnak be, de borogatásnak, pakolásnak, fürdővízbe téve, tehát külsőleg is javadra válhat.



Kapcsolódó bejegyzések: 


Print




Nincsenek megjegyzések: