Ezek meg Azok

Ribizli-málna dzsem

600 ml piros ribizlilé (kb. 85 dkg gyümölcsből)
650 g málna (előkészítve mérjük le)
2 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
500 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix Extra 2:1



Karamellás körtedzsem
(kb. 5 db 200 ml-es üveghez)

100 g cukor
50 ml hideg víz
50 ml forrásban lévő víz
1 kg (előkészítés után mért) körte
1 citrom leve
Fél tasak Dr. Oetker Citromsav
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
400 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix extra 2:1
50 ml körtepálinka

Kis edényben felfőzzük a cukrot a hideg vízzel, és magas hőfokon addig forraljuk, amíg a karamell megbarnul. Ekkor levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a forrásban lévő vizet és megkeverjük. Felhasználásig szobahőmérsékleten tartjuk. A körtét lemosva, meghámozva félbevágjuk, majd a magok eltávolítása után apró darabokra vágjuk, és 1 kg-ot lemérünk.
A körtét, citromlevet, citromsavat, vanillincukrot és a karamellt főzőedénybe tesszük. A kimért cukorból 2 evőkanálnyit elvegyítünk a dzsemfixszel, majd a karamellás gyümölcsmasszához adjuk. Mindezt alapos keverés közben, magas hőfokon felforraljuk. Amint az egész, folyamatos keverés mellett zubogva forr, hozzá - adjuk a többi cukrot. Ekkor, tovább keverve, újra felforraljuk, és állandó keveréssel 1 percig hagyjuk forrni. Utána levesszük a tűzhelyről, és belekeverjük a körtepálinkát.
Szükség esetén eltávolítjuk a habot, majd peremig töltjük az előkészített üvegeket, mindegyiket lezárjuk, és a tetejére fordítva kb. 5 percig állni hagyjuk.

Ez és még több hasonló recept megtalálható a Grafo Könyvkiadó és Terjesztő Kft. gondozásában megjelent Dr. Oetker - Befőzés című könyvben is. 



Lekvár másképp  (nix fix, avagy klasszikus recept)
Sándor-féle technológia, 2009-ből, nem kapkodós, de bevált - állítólag

Gyümölcsöt és cukrot 8:1 arányban kell kimérni.
A gyümölcsöt néhány napig 3-4 óra hosszat főzzük, először cukor nélkül, majd cukorral.
Üvegbe töltjük, megszórjuk Na-Benzoáttal (?) és 3-4 napig meleg helyen tartjuk (dunsztban?).


Nincsenek megjegyzések: