2011. február 20., vasárnap

Influenza - hitek és tévhitek


Az elmúlt napokban sokan kérdezték tőlem, mi a véleményem a világszerte terjedő influenzavírussal, és az ellene adandó oltással kapcsolatban. Számos véleményt volt alkalmam olvasni, olyanokat, amelyek az oltás mellett, illetve ellene szóltak. Megpróbálom összefoglalni a magam gondolatait minderről - írja dr. Kálmán Eszter egy levelében, amelyet szintén e-mailben kaptam egy kedves ismerősömtől.


A H1N1 vírus erősen fertőző kórokozó, így nagy valószínőséggel mindenki találkozni fog vele. Az influenza szokásos tünetei mellett légzési panaszokat okozhat, mivel fokozottan terhelheti a tüdőt.
Számos országban a nehezített légzés miatt lélegeztető gépre kellett tenni egyes betegeket. Beszámoltak maradandó tüdőkárosodásról is. Mindez olyan ijedelmet váltott ki világszerte, hogy legfőbb védelemként az oltást kezdték propagálni.

Mind több orvos és nem orvos figyeli meg, hogy az oltások hosszú távú idegrendszeri és immunrendszeri káros következményt okozhatnak. Ezek csökkentése céljából érdemes csak a legszükségesebb oltásokat adni.
Minél több oltást kap az egyén, annál nagyobb teher éri immunrendszerét. A járványos fertőző betegség súlyos tüneteitől megóvhat egy oltás, de beindíthat például allergiás panaszokat. Ennek fényében mérlegelendő, hogy a jelen járvány igényli-e az oltással való közbeavatkozást, vagy megoldható-e az egyén védelme más eszközökkel is.


Tennivalók


Mit javasolok mindazoknak, akik tapasztalják magukon az influenza első tüneteit?

1. Az állati fehérjék fogyasztása elősegíti a vírusok gyors szaporodását a szervezetben. Ezért az első torokkaparáskor, közérzeti hanyatláskor javasolt a hús, tej, tojás, vaj, sajt, tejföl, joghurt, túró teljes mellőzését megkezdeni.
Fogyasztható gyümölcs, kompót, nyers- és párolt zöldség, gabonanemű (kenyér, müzli gyümölcslével, köles, zabpehelykása, egyéb gabonakásák, gabonapelyhek, rizs, puliszka), krumpli, répa stb.)

2. Láz esetén kíméli a szervezetet, ha minél több folyadékot iszik a beteg, és minél kevesebbet eszik. A hosszan tartó láz kimerítheti a szervezet szénhidráttartalékait, így 24 óránál tovább tartó láz esetén könnyen felszívódó szénhidrátokra van szükség (szőlőcukor, fehér kenyér, zsemle, méz stb.)

3. Az immunrendszer működését órákon belül serkenti a nyersen fogyasztott cékla, céklalé. Kis fej céklát vagy nagyobb cékla felét lereszeljük nagy lyukú reszelőn, egy evőkanál mézet és kb. harmad citrom levét csorgatjuk rá, mintegy negyed órát állni hagyjuk, majd elfogyasztjuk.
Kisgyerekeknek a kanállal kinyomkodott levét szoktam adni, akár cumiban is. Lehet almát is  hozzáreszelni. Javasolt a gyulladásos betegségek idején naponta egyszer- kétszer fogyasztani. Lehet egyszerre nagyobb adagot is elkészíteni, hűtőben tárolni, két napon belül elfogyasztani (ezt magam is kipróbáltam, egészen ehető).

4. A vöröshagymahéj tea megakadályozza a légutak nyálkahártyájában a vírusok szaporodását és remek köhögésoldó. Elkészítése: Egy nagyobb vagy két kisebb fej vöröshagyma száraz, piros héját beletesszük 3-4 dl vízbe, lehetőleg zománcos vagy kerámialábasban. Fedővel lefedve feltesszük főni,
és öt percig lassú tűzön forraljuk. Majd kivesszük az elázott héjakat (lehetőleg műanyagkanállal, villával; mert fémmel érintkezve megváltozik a tea hatóanyag-összetétele). A bordóbarna színű tea álláskor feketévé változhat, ilyenkor egy csepp citromlétől visszanyeri a színét. A teát érdemes üveg- vagy kerámiakannába, bögrébe tölteni, kevés mézzel, citrommal kellemes ízű ital nyerhető belőle. El lehet készíteni a napi adagot előre. Naponta legalább két bögrével (2x2,5 dl) érdemes fogyasztani, míg a betegség tart.

5. Apróra vágott fokhagymát beleteszünk evőkanálba, mézet csurgatunk rá, és lenyeljük. Naponta 2-3x 1 kis gerezd fokhagyma erős vírusölő hatású. Kis fej fokhagyma és citrom egészben (jól megmosva) összeturmixolva kiskanállal fogyasztva 3-4x és még a szagok sincsenek.

6. C-vitamin fogyasztása köztudottan előnyös gyulladásos betegségek idején. A tablettákon kívül lehet ascorbinsav-port venni a patikában, és naponta többször késhegynyit bevenni belőle, kevés  szobahőmérsékletű folyadékkal. (Meleg teától lebomlik.) Egyszerre fogyasztott nagy mennyiségű C-vitamin jó része a vizelettel hamar eltávozik. Az elhúzódó felszívódású nagy dózisú C-vitaminoknál
hatékonyabbnak bizonyul gyakran a gyakran bevett kis dózisú C-vitamin (ascorbinsav).

Igen előnyös C-vitamin bevitelt jelent a hideg vízben áztatott csipkebogyóból készült csipkebogyóital. A csipkebogyó darabkákat este beáztatva, reggel lehet inni, majd még egyszer felönteni hideg vízzel, este ismét leszűrni, majd harmadszor forrásban lévő vízzel leönteni, állni hagyni, leszűrni, ilyenkor
hasznos ásványi anyagok oldódnak ki a csipkehúsból, amelyek nem jöttek ki az áztatáskor. Egész csipkebogyót az első áztatás után kézzel szét kell nyomkodni, hogy kiázhasson a belseje.

7. Béres-csepp szedése kedvező lehet. A vasbevitel azonban a gyulladásos tüneteket fokozhatja, így az influenza idején a vastabletták szedése mellőzendő.

8. Nagy mennyiségű folyadékbevitel segít kimosni a szervezetből a kórokozókat. Javasolt a közismert gyógynövényteákat inni, lehetőleg felváltva, mert mindegyikük más ponton hat előnyösen a  szervezetre. A körömvirágtea általános gyulladáscsökkentő, a zsályatea hatékonyan csökkenti a  torokfájdalmat, erősíti a légutak nyálkahártyáját, kakukkfűtea köhögésoldó, a hársfa és bodza  lázcsillapító hatású.

Elkészítésük: Egy teáskanálnyi füvet leforrázunk 2,5 dl forrásban lévő vízzel. Lehetőleg üveg- vagy porcelánkannában, mert fémmel érintkezve megváltozik a gyógynövényteák hatóanyag-összetétele. Lefedjük negyed órára, hogy ne párologjanak el az illóolajok. Negyed óra múlva leszűrjük műanyag szűrőn, hogy ne ázzanak ki további nem kívánt hatóanyagok. A kívánt hőmérsékletre hűlt teát megisszuk, vagy leszűrve 24 órán belül később is elfogyaszthatjuk.

Fontos! A mézet csak iható hőmérsékletű teába tegyük bele, mert a forró tea hatására káros anyagok alakulnak ki a mézben!

9. Láz, elesettség esetén javaslom az egy-két napig tartó ágynyugalmat. Lázcsillapító helyett. A lázcsillapító arra való, hogy szervezetünket munkára kényszeríthessük, amikor annak pihennie kellene. Nehéz olykor félretenni a feladatokat, de talán könnyebb két-három napig leállni, mint azután egy-két hétig kényszerpihenőre vonulni a szövődmények miatt.

Megelőzés

Mit lehet tenni az influenza megelőzésére?
Pontosabban hogyan lehet a szervezetet felkészíteni az influenza minél enyhébb tünetekkel való átvészelésére?

1. Javasolt a rendszeres meleg vizes, szappanos kézmosás hazaérkezéskor, étkezés előtt.

2. Gargalizálással, krákogással kitisztítani a garatot, akár naponta többször. Ennek révén lemosódik a torok nyálkahártyájáról a vírusok nagy része. Enyhén sós vízzel való toroköblítés még kedvezőbb.
Az orr nyálkahártyáját is meg lehet tisztítani a kórokozóktól langyos víz (enyhén sós víz) felszívásával (tenyérből), majd ki kell természetesen fújni a vizet. 3-4 nap is kell ahhoz, hogy a garat- és orrnyálkahártyában elszaporodjanak az odakerült influenzavírusok, a rendszeres tisztogatással csökkenteni lehet a számukat.

3. A betegség esetén javasolt 3-8. pontokban leírtak megelőzésre, illetve a szervezet felkészítésére is használhatók.

Orrnyálkahártya-fertőtlenítés: aki nem szeretné a sós vizet felszívni az orrába, annak javasolt a sós vizes oldattal való gyakori csepegtetés is, hiszen a lényeg az, hogy bő folyadék kerüljön az orrba.


Update (1) 2011. november 15.
A találat forrása:
http://pirospirula.blogspot.com/2011/11/oltasok-antibiotikumok-es-nepesseg.html





Print




Nincsenek megjegyzések: