2011. szeptember 2., péntek

Újabb felfedezések és hexagon másképp

Végre, igazi hatszögformája van!
Akinek már van valamelyes horgolási tapasztalata, az igazából maga is kitalálhat variációkat különböző minták létrehozására, még ha nem is kimondottan tervezői adottságokkal megáldott, ez a szubjektív és sajátélményű felfedezésem a mai nap reggelén.


Rá kellett döbbennem, hogy a horgoláshoz nemcsak számolni kell tudni, de jó, ha adott esetben az ember értelmezni is tudja az olvasottakat.
Bár eddig e területen nem tapasztaltam hiányosságokat magamnál (kivéve a jogi szövegeket), most kicsit mégis elbizonytalanodtam, de aztán kiderült, hogy nem az értelmezéssel volt gond, hanem az alapfogalmak homályos mivoltával. Végül azonban örülhetek is ennek a kis afférnak, ugyanis a felfedezéseim alapját képezte. Valójában számolni is kell tudni, körülbelül elsős szinten, ami persze, evidencia sokak számára...

"Találtam" egy újabb variációt hexagon készítésére (igazából jött), és gondoltam, rögvest jól kipróbálom, aztán megosztom, hátha..., tudjátok:)
El is kezdtem, 6 láncszemből összekapcsoltam a karikát, és horgoltam 12 egyráhajtásos pálcát. Úgy is csinálhattam volna, hogy 3 láncszemből összekapcsolt karikára 6 rövidpálcát készítek, aztán az első körben mindegyikbe 2-2 egyráhajtásos pálcát horgolok (nahát:)! De mivel a mintadarabhoz az első verzió használatos, annál maradtam. 

A következő feladat az volt, hogy: minden pálcába 2 pálcát, 4 pálcánként pedig 3 láncszemet horgolunk. Nos, ekkor kezdődtek a felfedezések, mivel én nem a lehorgolt, hanem az előző sor pálcái alapján kezdtem számolni. Ezért először készítettem egy szép háromszöget, utána visszabontottam. A következő próbálkozásra egy négyszög sikeredett. Ekkor döntöttem úgy, hogy ebből bejegyzésnek kell születnie:)

Végül erőt véve magamon, sikerült helyesen értelmezni a "4 pálcánként 3 láncszemet" kifejezést, és készen is lett a hatszögem:)
Most, hogy a gyakorló darab ilyen jól összejött, megállapítom, hogy ja, a tervezők tanácsát megfogadva, hármas tűvel kellene dolgozni, hogy a példaképhez hasonlatos darab kerüljön ki a kezeim közül. Úgyhogy jelenleg Az alkalmas fonal keresése c. projekt fut...


Nem vagyok telhetetlen, de a későbbiekre nézve, azt azért tényleg jó lenne tudni, vajon hogyan kell fél hatszöget készíteni, ha például hatszöges blokkjainkat összekapcsolva, szeretnénk a széleknek valami egyenesforma kinézetet adni. 
Nos, ennek a kiderítésére, tervezés szempontjából (ismert okok miatt) nem vállalkozom, de ha egyszer megtalálom, hogy valaki már felfedezte - és miért ne fedezte volna, hiszen a horgolási időszámítás csak nálam kezdődik 2010/11-től:) -, biztos, hogy hírt adok róla!



Nocsak,valaki de szépet készített!



2 megjegyzés:

Andy írta...

Szép lett.

yoen írta...

Köszönöm, Andrea!
Valószínűleg lesz folytatás, mert a mintadarab, amit szeretnék belőle készíteni, amolyan kitömős, és ehhez túlságosan nagynak találom a lyukakat a második körben sarkoknál. Most kísérletezem ki éppen, hogyan lehetne ezen valamelyest segíteni, és egészen jól haladok:)
De jó is lenne már valamit egészen készre meghorgolni!:)