2010. november 5., péntek

Gojibogyó

  Észak-Kínában, Ningxia Hui tartományban, a goji hazájában ahol naponta fogyasztják, 16-szor több a százéves vagy annál idősebb ember, mint az ország többi részében. A régió lakosai sokkal aktívabbak, egészségesebbek és energikusabbak, mint hasonló korú társaik a nyugati kultúrában. A kicsi, vörös gojit a hagyományok a “hosszú élet gyümölcsének” tekintik.

A kutatók, akik a gyógynövényeket tanulmányozzák, egy csomó tápanyagot azonosítottak a gojiban, ami segít az embereknek, hogy hosszabb és egészségesebb életet élvezhessenek.

A hagyományos keleti gyógyászat már több mint 5000 éve használja. Az ősi kínai gyógyászatban a szem, a máj és a vesék gyógyítására használták. A kínai orvoslás szerint a máj felel látásunkért, így “tiszta” májjal búcsút mondhatunk a szem problémáinak is. A tradicionális kínai gyógyászatban évezredek óta különleges és fontos szerepe van a lícium (Goji Berry) gyümölcsének.

A kínai emberek egészségmegőrző (immunrendszer erősítő, májvédő, látásjavító, keringésjavító) és nemi vágyserkentő szernek tartják. Fogyasztják nyersen, gyógyteába áztatva, kompótba keverve és levesbe főzve.

Tápanyagtartalom szempontjából nincs párja: 18 különféle aminosavat, köztük a 8 esszenciális aminosavat is tartalmazza, amelyek létfontosságúak a fehérjék felépítéséhez, ezenfelül 21 ásványi anyagot többek között cinket, rezet, vasat, kálciumot, szelént, foszfort, germániumot. 500-szor több C-vitamin van benne mint a narancsban, ami nélkülözhetetlen az egészséges sejtfejlődéshez.

A bolygónkon ismert növények közül ebben található a legtöbb béta-karotin, ami a zeaxantinttal, luteinttel együtt semlegesítik a szabadgyököket, csökkentik a börrák kockázatát és az időskori szemproblémák kifejlődését. B-vitaminok közül a B1, B2, B6 -ot, valamint E-vitamint tartalmaz. Ellaginsav tartalma miatt megvédi a DNS-t a mutációktól és rákmegelőző hatású. Az egyedülálló L.B. Poliszacharidok, amik megtalálhatók benne, szívvédő, rákmegelőző és immunstimuláló tulajdonságokkal rendelkeznek. (forrás: liciumgyumolcs.hu)

Bizonyított jótékony hatásai:
* szexuális zavarok
* allergiák
* öregedés-gátlás
* látásjavítás
* izületi gyulladás, gyulladásos állapotok
* fizikai állóképesség/energiaszint javítása
* vérképzés
* rákmegelőző hatás
* szív- és érrendszeri problémák kezelése
* felnőttkori cukorbetegség kezelése
* emésztőszervi panaszok
* magas vérnyomás
* immunitás
* terméketlenség
* májvédelem
* kóros elhízás
* szájüregi betegségek
* rákbetegek kezelése


Tények a gojibogyóról
(forrás)

19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen    az élethez.
21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő élelmiszerben és amely    rákellenes hatású.
• Több fehérjét tartalmaz (13%), mint a teljes kiőrlésű gabona.
• Az antioxidáns karotinoidok egész tárházát tartalmazza, beleértve a béta-karotint is (s jobb forrása    annak, mint a sárgarépa!), és a zeaxantint, ami a szemet védi. Minden élelmiszernél több karotinoidot    tartalmaz.
• Még a narancsnál is több C-vitamin található benne.
• Valamennyi B-vitamin megtalálható benne, amelyek nélkülözhetetlenek a táplálék energiává    alakításához.
E-vitamint is tartalmaz, ami ritkán fordul elő gyümölcsökben, csak gabonában és magvakban.
Béta-szitoszterolt, egy gyulladásgátlót is tartalmaz, amely szintén csökkenti a vér koleszterin szintjét    és amelyet szexuális impotencia és prosztata megnagyobbodás kezelésére is használnak.
Esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, melyek szükségesek a szervezet hormon termeléséhez, és az    agy és idegrendszer tökéletes működéséhez.
Ciperont is tarlamaz, s ez a szeszkviterpén előnyösen hat a szívre és a vérnyomásra, és kedvezően    befolyásolja a menstruációs zavarokat. A méhnyakrák kezelésére is használják.
Szolavetivont tartalmaz, amely erőteljes gomba-ölő és baktérium-ölő vegyület.
Fizalint tartalmaz, amely hatásos a leukémia főbb típusainak kezelésében. Bebizonyították erről a    vegyületről, hogy növeli a lép természetes “killer-sejt” aktivitását, a normál és a tumoros egérben, és    rák-ellenes hatása széles spektrumú. A hepatitisz B kezelésében is használják.
Betaint tartalmaz, amely a máj kolin termelésében tölt be szerepet, s amely vegyület jótékonyan hat    idegesség esetén, javítja a memóriát, gyorsítja az izom-növekedést és védi a májat is. A betain metil    csoportjai révén a szervezet enrgia folyamataiban is részt vesz, segít csökkenteni a homocisztein    szintet, amely a szív-betegségek elsődleges rizikó faktora. DNS védő hatása is ismert.


A gojibogyó gazdag C-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súly-arányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű. Tartalmaz továbbá B1, B2, B6 és E vitamint, melyek köztudottan antioxidánsok.

A szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rákbetegek gyógyításában is alkalmazták: a kemoterápiában részesülő rák-betegek esetén májvédő hatással bír. A távol-keleti medicinában a chi-hiányt korrigálja e két elem, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiájú emberek, akik álmatlanságban, szívritmuszavarban, és szorongásban szenvednek, jobban érzik magukat, ha gojibogyót fogyasztanak.

A gyümölcs 18 aminosavat (többet, mint a lépesméz) és 21 féle nyomelemet tartalmaz, valamint linolénsavat, és több béta-karotint, mint a sárgarépa.

In vitro tanulmányok azt mutatják, hogy a gojibogyóban található ásványi anyagoknak köszönhetően több féle rák-sejtet is elpusztíthat. Feltételezhetően olyan mechanizmussal, hogy meggátolja a rák-sejtek osztódását, amely által csökken azok reproduktív kapacitása. Egy Japánban végzett átfogó tanulmány szerint, a kontroll csoporthoz képest a rákbetegek 58%-ában csökkent a tumor növekedés a gojibogyót hatására. Egy Mongóliában végzett tanulmány azt mutatta, hogy a gojibogyót fogyasztó betegeknek jelentősen megnőtt a lymfocita aktivitása, és vérük „megfiatalodott“.

A Lycium Barbarum (a goji latin neve) számos legendás egészség-növelő hatását tudományos tanulmányok erősítik meg. Ezek a:
• immunválaszt fokozó hatás
• kimerültség ellenes hatás
• súlycsökkenés
• szabadgyök-gátlás

A goji gyümölcse az az élelmiszer, amely az ORAC-skálán a legmagasabb, 3472 egységnyi, antioxidáns hatással rendelkezik.

Nincsenek megjegyzések: