2011. november 23., szerda

Sapka és madártej...

Csodálatos nyakmelegítő
Biztosan tudjátok, hogy az egész dolog a nyakmelegítő-mizériámmal kezdődött...
Mivel a vajszínű gombolyagból mindössze kettő volt készleten, a biztonság kedvéért választottam hozzá egy sárgát. És ahogy itthon nézegettem, egyfolytában a madártej képe volt előttem. Szinte éreztem az ízét is, ami azért is furcsa, mert kb. száz éve nem ettem már madártejet (bár mindig is a kedvenceim között volt). Úgyhogy természetesen a kötés közben sem hagyott nyugodni a gondolat, addig-addig, amíg egy szép péntek délutánon összehoztam. (Nyamm!) A feledhetetlen ízélmény megtette a hatását...

s hamarosan el is készült a Csodálatos Nyakmelegítő, amolyan madártej-színekben. A modellem sajnos kicsit kicsi a felnőtt méret korrekt bemutatásához, de éppen ezért, annál aranyosabb benne:)

Mennyei Madártej
Igen ám, de a nyakmelegítőhöz szerettem volna még valamit készíteni, és mivel a zoknikötőtűvel kötött kesztyű túl nagy falatnak bizonyult,  másrészt fonal is volt még, nekiveselkedtem egy sapkának. (A sapka pontos megnevezése: Sikkes Sapka, avagy kötött sapka körkötőtűvel de nem körben kötve. Megjegyzem, ennél hosszabb nevet akarattal sem találhattam volna ki:)

Egészen egyszerű mintát választottam hozzá - a nyakmelegítő csavart mintája után ez már nem is volt nehéz, és ami a nyakmelegítőnél kudarcba fulladt, mert 156 szemet nem tudtam felszedni, itt most nyolcvanvalahány (?) szemmel sikerült. Így történt, hogy egészen jól belejöttem a "munkadarab kezdése trükkös csőkötéssel" c. projektbe, amit először Gabitól láttam a Barkán (vagy a blogján?), aztán én is találtam hozzá egy nagyon jó barkás videót itt. 

Sikkes Sapka
Tényleg maximálisan egyszerű, csak arra kell vigyázni, hogy a szemek jó szorosan álljanak egymás mellett a tűn, és ne firegjenek-forogjanak, mert akkor sokkal nehezebb lesz a következő sor elkészítése. Az is inspiráló volt, hogy egyszer sem tévesztettem el a kezdő sor csavarásait, így simán és nagy lendülettel indult a sapka-projekt.

 Mindössze egyszer kellett bontanom, miután lelkiismeretesen végigcsináltam 9 szemtől a fogyasztást kettőig, és még össze is varrtam, kiderült, hogy úgy rossz, ahogy van. Túl nagy volt. Ezért aztán sajátos fogyasztási módszert találtam ki, az első sorban minden ötödik szemet fogyasztottam, és így haladtam egészen kettőig, ahol is kitaláltam a trükkös befejezést... Miszerint ez a sapka nem hagyományosan fog végződni, úgymond:) 

A Trükkös Bojt
Tehát, a következő sorban készítettem egy ráhajtásos lyuksort, majd még ugyanennyi szemszámmal kötöttem kb. 6 sort, ahol is kitaláltam, a még trükkösebb "bojtot". Ez igazából nem is bojt, mert az történt, hogy az utolsó sor szemeit nem kötöttem le és nem fejeztem be, hanem minden szembe belefűztem egy kézfejnyi hosszúságú szálat, ezzel örökre megakadályozva a visszabontás lehetőségét. (Hiszen nem akad egy olyan őrült, aki ezeket képes lenne még mind kifűzögetni, hiszen befűzögetni is eléggé embert próbáló feladat volt:)
Az összevarrás közben keresztülhúztam a szálat a lyuksoron, és annyi elég is volt neki, tehát megfelelőnek nyilvánítottam. Bár először láthatatlan öltéssel szerettem volna összedolgozni a széleket, maradtam a jól bevált horgolótűmnél, aki mostanában úgyis elhanyagolva érzi magát...

Éééés: Tadammmmmm! Elkészült a "szett". Már csak a fényképezés volt hátra, és szerintem ti sem csodálkoztok, ha azt mondom, nem volt egyszerű feladat...

Csodálatos Nyakmelegítő, Sikkes Sapka és Mennyei Madártej...
(néhol morcos modellel)




11 megjegyzés:

GumiPók írta...

Gyöngyi! Ez tökjó szett lett :)! A sapka befejezése pedig különösen egyedivé teszi. A modell nagyon helyes benne, még ha kicsit nagy is neki, és nem igazán férfiasak a színek.
[A madártejért haraxom - három napja elhatároztam, hogy lefogyok, és már bűnre csábítanak ezek a fotók. :)]

Kreatív konyha írta...

Szépséges a modelled és amit visel, az is! El tudom képzelni a fotózást! Nálunk mindig így zajlik:

"Drágám, légy szíves csak addig vedd fel, amíg anya gyorsan lefotóz, lécci, lécci..... gyere vissza, hadd fotózzalak le :("

yoen írta...

Eszter, köszönöm, annyira tetszik a sapka Ádin, hogy legszívesebben neki adnám (szerencsére ajándékba készült, úgyhogy az elszánás kötelez, de valószínűleg a következő darabot neki fogom készíteni:)
A madártejért meg bocsi:) oda kellett volna írnom, hogy mindenki saját felelősségére olvassa el ezt a bizonyos szót, mert az általa gerjesztett gondolatokért nem vállalok felelősséget:) Viszont az is igaz, hogy egyszer élünk, miért fosztanád meg magad egy ilyen finom élménytől? Hiszen ráadásul tél is van, szürkeség, hideg, ilyenkor még jobban esik... :)
(nem fizetett hirdetés:)

Mónika, neked is köszönöm!
Hát, úgy látszik, a fiúknál ez már csak így van, hogy úgy kell őket egy fényképezős helyzetbe beleimádkozni, és még az sem tuti, hogy ottmaradnak:) Egyébként Ádira még "normál" esetekben is nehéz ruhát próbálni, úgyhogy ez maximális odaadásra vall, hogy most is ilyen fényképek készülhettek, még ha morcos is az egyiken:)

Anikó írta...

Yoen nagyon helyes modelled van a bemutatásra.
Egy barátnőm/kolléganőmnek voltak isteni praktikus nyakmelegítői, úgy nézett ki mintha állandóan garbóban lenne, mindig másban, amíg nem ismertem közelebbről és láttam folyosón, lépcsőházban kabátban, a nyakánál meg a garbónyakrésszel mindig csak néztem, hogy ennek a nőnek mennyi klassz garbónyakú pulóverje van. Amikor egy szobába kerültünk munkailag akkor derült ki, hogy 4-5 különféle nyakmelegítője volt sál helyett, kabátban a gallérnál nagyon jól mutattak ezek és jó melegek voltak:-))))
Nagyon praktikus:-)))

yoen írta...

Anikó, köszönöm:) Igen, én is pont arra gondoltam, hogy ha az embernek van egy-két ilyen darabja, az nemcsak szép, hanem praktikus is. Bár van még rajta mit finomítanom, mert ez az az első ilyen művem, de élveztem a munkát vele, nagyon örülök, hogy belekezdtem. Biztosan lesznek még követői, és persze, Ádinak muszáj lesz egy ilyen sapkát kötnöm:)

Kreatív konyha írta...

Szia! Most találtam ezt a weboldalt, gondoltam elküldöm, hátha hasznos lesz!
http://www.knittingtodaymag.com/

yoen írta...

Dejó!!! Minden ilyesmit nagyon szeretek nézegetni, feliratkozom,követem és tsai.
köszönöm:)

MrsYarnart írta...

az a bojt nagyon eredeti! határozottan! nagyon tetszik :)

yoen írta...

:) Köszönöm! Kreatívkodtam, domborítottam:)))
Rég jártál erre... Volt itt neked valami, de már nem biztos, hogy csak úgy megtalálod... Azért kíváncsi vagyok:)

mirkka írta...

Nagyon le vagyok maradva az eseményekrôl. Ez a sapka nagyon jó lett! Majd megtanítasz?... :)

yoen írta...

hihi:) Mit nekünk három hónap lemaradás:) majd behozod, ha akarod:)
Én tanítsalak Téged, mikor te sokkal jobbakat csinálsz? Esetleg egy közös tímet összehozhatunk, de hát soha se jössz már haza:(