2011. július 16., szombat

Konyhai trükkök kezdő háziasszonyoknak

A kép forrása: vacsinalam.blogspot.com
Ifjúkorom hajnalának leghasznosabb főzős praktikája nagymamám riportjai és anyukám telefonos segítsége, valamint a családban hagyományosan használt etalon, "Horváth Ilona" mellett a Szakácskönyv kétbalkezeseknek c. kiadvány volt.

Igaz, amikor ajándékba kaptam, nem voltam már teljesen kétbalkezes, de azért/éppen ezért nem sértődtem meg ezen a kedves gesztuson, hiszen ismeretlen embernek elég nehéz ajándékot venni, ráadásul nekem tényleg örömet szereztek vele.

A mostani viszonyok között ez már persze, kicsit ódivatúnak tűnhet, amikor lépten-nyomon jobbnál jobb gasztroblogokra bukkanhatunk, és mindenféle konyhai trükköt ismerhetünk meg. 
Ma kaptam levélben egy szintén trükkös listát, amelynek néhány tippje már számomra sem ismeretlen, de az egészet itt megőrzésre érdemesnek tartom, hátha valaki még hasznát veszi valaha, mivel a tapasztaltabbak gyakorlati praktikáit mindig haszonnal próbálhatjuk ki, és mindenki lesz egyszer kezdő:)

Időközben, remélem, még gyarapodni fog a sor...
  • A zsemlyegombóc kifőzése: egy dupla alufóliát megkenünk olajjal, ráöntjük a masszát, becsomagoljuk. Téglalap alakúra formázzuk, hústűvel megszurkáljuk, így tesszük a forrásban lévő vízbe. Főzés közben tűpróbát végzünk. Ha megfőtt, a fóliát lehámozzuk (az olaj miatt könnyen lejön). Szeleteljük, mint a bagettet. 
  • A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverünk, így tesszük zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelékhúshoz használhatjuk (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórhatunk belőle.
  • Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel végezzük, így biztos nem károsodik a forma.
  • A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk.
  • Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az főzelék vagy leves.
  • Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben.
  • Amikor olcsóbb citromhoz jutunk, vásárolhatunk belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját reszeljük le, és cukorral összekeverve tegyük egy műanyag, zárható tetejű edénybe, majd fagyasszuk le. Süteményekhez kiváló.
  • A citrom kifacsart levét jégkockakészítőbe téve fagyasszuk le. Így bármikor elővehetjük tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
  • Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik sütéskor.
  • A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
  • A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.
  • Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
  • A füstölt kolbászról úgy lehet a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedünk rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
  • Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez stb. tegyünk bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.
  • A bablevest rántás helyett úgy is sűríthetjük, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixoljuk. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
  • A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetörünk, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor tesszük bele. Finom az íze és az illata.
  • A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós.
  • Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarjuk, majd előmelegített sütőbe tesszük 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
  • Ha a kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezzük az üvegbe, nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.
  • Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel. Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem.
  • Muffin sütésekor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.
  • A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.
  • A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
  • Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő ezért miután kivettük, keverjük fel.
  • Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
  • Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.
  • Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg, mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
  • Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, illetve habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is. A tojásfehérje lefagyasztva tovább eláll, és így is felverhetjük habnak süteményekhez.
  • Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
  • Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!
  • Általában minden gyümölcs hűthető, kivéve a déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad, megfeketedik. (Szeletelve már nem.)
  • Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben. Lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.
  • Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét, salátákba, süteményekbe tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
  • Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes kitölteni: amíg a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet, plusz nem szaporodik fel a mosatlan sem.
  • Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszerannyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.
  • A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.
  • A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.
  • Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!
  • A citrom héját tegyük mélyhűtőbe, fagyottan könnyen reszelhető.
  • A hússzeletek közé folpackot tegyünk, így fagyasszuk le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Alkalomadtán annyi szeletet vehetünk ki belőle, amennyire éppen szükség van.
  • Tésztát, levest, meggyet stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót. Ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, amelyek jól egymásra pakolhatók a fagyasztóban.
  • A gyümölcsöt hempergessük lisztbe, mielőtt a süteménybe szórjuk. Így egyenletesen eloszlik, és nem süllyed le az aljára. Ráadásul nem áztatja el a tésztát.
  • A héjában főtt burgonyát könnyebb lesz a főzés után meghámozni, ha a főzővízbe kevés olajat is öntünk. Ne várjuk meg, amíg kihűl, gyorsan távolítsuk el a héját.
  • A sült húsokat elkészítés után takarjuk be alufóliával, és 10-15 percig pihentessük szeletelés előtt. Így a benne lévő húslé eloszlik, s darabolásnál nem folyik ki.
  • Különleges kávét szolgálhatunk fel, ha kevés őrölt fahéjat, kardamomot, kakaóport szórunk rá, vagy csokoládét reszelünk a tetejére. Még tökéletesebb, ha a hozzá kínált tejet felhabosítjuk.
  • Kelt tészta vagy kuglóf sütésekor a tészta közepébe tegyünk egy szál makarónit, a sütés közben keletkezett gőz itt eltávozik, és a tészta nem esik össze. 
  • Lekvártöltelékes sütemények készítésekor nem tanácsos túl híg lekvárral dolgoznunk, mert könnyen kifolyik a tésztából. Praktikus tanács, hogy a túl híg lekvárt sűríthetjük egy kis kekszmorzsa hozzáadásával.

Print

2 megjegyzés:

GumiPók írta...

Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem „köpköd" sütés közben. - Kötelező megszurkálni! Nekem az arcomat köpködte össze, ha a húgom nincs ott, nem rohan a patikába (kb. két buszmegállónyira) és nem hoz rá sprayt, ma is látszana a nyoma. Azóta is hálás vagyok neki ezért (meg sok minden másért is). :)

Köszi, Gyöngyi, jók ezek, volt olyan, amit én sem ismertem, pedig már vagy húsz éve tartózkodom a konyhában. :)

yoen írta...

Örülök, hogy hasznos volt a számodra is! Már megérte:) Egyébként a fröccsenő forró olajtól vagy zsírtól én is mindig tartok, és fritőz híján nagyjából könyékig érő fogókesztyűben végzem az ilyen kényes műveleteket. A szemüveg meg kifejezetten előny ebben az esetben. Ezt az előtte megszurkálós dolgot én sem ismertem egyébként, jó, hogy mindig tanulunk valami újat.
Most kedvet kaptam, hogy bővítsem a listát. Csak még neki kell kissé veselkedni a kutatómunkának...