2011. július 17., vasárnap

A kapor dicsérete

További információk és a kép forrása
Egyébként A 10 legkockázatosabb vegyületcsoport, amit érdemes kitiltanod a fürdőszobádból c. témával kezdődött az egész, ugyanis ennek okán regisztráltam az antalvali.com weboldalra. De mivel a vegyületekkel most nem volt nagy kedvem foglalkozni, inkább benéztem a boszorkánykonyhába...
és megismerkedtem a csodálatos töklecsó elkészítésének fortélyaival, aztán hozzászólások között bukkantam erre az értékes néhány sorra a kaporról. Tehát a bejegyzés forrása: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/toklecso.html (Niki hozzászólása)

A kapor a népeknek régi, kedvelt fűszere, egyszersmind étvágygerjesztő, szélhajtó és gyomorerősítő is, és a felfúvódást is gátolja.
A XVII. századbeli angol herbalista, Nicholas Culpeper azt állította, hogy a kapor „erősíti a hasat.. és a szelek pompás űzője". Ajánlotta még csuklás és duzzanatok ellen, valamint az agytevékenység fokozására.
Szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, akár az idegi eredetűt is, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából.
Bélféregűző teák alkotóelemeként is használják. 
Zöld növényi részeinek vizes kivonata nyugtató hatású.
Tejelválasztást segítő teakeverékek összetevője, alkalmas az utazási betegség tüneteinek csökkentésére is.
Külsőleg szemgyulladásra is alkalmazzák. Candida gombák megtelepedését is gátolja a belekben. Lassítja a szívritmust, serkentőleg hat a légzésre, tágítja az ereket, e tulajdonságai révén vérnyomás csökkenés következhet be. Aki elejét akarja venni a húgyúti fertőzéseknek, kössön be egy vászonzacskóba kapormagokat és tegye a fürdővizébe.

Amire vigyáznunk kell:
Érzékeny embereknél a kapor esetleg bőrkiütést okoz, de a levelet, a magot s a mag illóolaját nem tekintik toxikusnak.

A táplálkozástudomány bebizonyította a fűszerek jelentőségét, azt , hogy a szag-és ízanyagok rendkívül fontosak az emberi szervezet számára, mivel elősegítik a gyomornedv kiválasztódását és az anyagcsere-folyamatok serkentését. A finom (természetes) aromájú anyagok egyszerre hatnak az ízlésre és a szaglásra. Ha megérezzük a kellemes illatokat, amelyek terjengenek főzés/sütés közben a lakásban, vagy megpillantunk egy szép ételkompozíciót: "összefut a nyál a szánkban"... A nyálkiválasztódás nagyon fontos az emésztés szempontjából. Jól fűszerezett étel jobban "nyálazott és nedvezett" táplálékot jelent a szervezet számára, ami így jobban is emészthető és hasznosítható.Az úgynevezett fermentációs folyamatot jelentősen előmozdítják a fontos fűszeranyagok. Ezenkívül a fűszerek a szív tevékenységére és a vérnyomásra is kedvezően hatnak. A fűszerek illóolaj-tartalma gátolja a mikroorganizmusok fejlődését, vagy épp segíti munkájukat, de némelyiküknek csíraölő hatása is van...

Végezetül, ne feledkezzünk meg a friss fűszernövények vitamintartalmáról se!


Print

Nincsenek megjegyzések: