2011. május 2., hétfő

Északi hangulat...

Mazuri-tóhátság
Egyszer csak megjelent a postafiókom reklámsávjában. Ez a ma esti ajándékom. Naná, hogy azonnal rákattantam:) Úgy látszik, néha a reklámok is jók valamire. Megérte, mivel erre a képre leltem.
Álmaim úticélja ugyanis. Bár eljutni nem hiszem, hogy a valóságban is fogok, így csak képekben gyönyörködöm.


Lengyelország, a Mazuri-tavak... nyírfaerdők, nyírfaligetek, "északi hangulat" - ahogy én képzelem, látatlanul, ezeket jelenti nekem.
Persze lehet, képeken ez is szebb, mint a valóságban, de azért egy nyírfaerdő légköre utánozhatatlan... És Bodor Ádám novellájába is abszolút beleszerettem néhány éve.


Skanzen
Mazuria, az „ezer tó országa”, Északkelet-Lengyelország fenyő-, tölgy és nyírerdővel borított vidékén terül el. Gazdag állatvilága miatt méltán kedvelt a természetimádók körében. Ezen a tájon olyan fajokkal találkozhatunk, mint a hiúz, a szarvas, a bölény, a farkas, a vaddisznó, a hód vagy a madarak közül a hattyú, a kormorán vagy a szürke gém.

Lengyelországban összesen 9300 tó található, főként az ország északi részén.
A jég formálta Mazuri-tóhátság (lengyelül Mazury) a leglátogatottabb tóvidék Lengyelországban. Őshonos erdők maradványai ma is láthatók itt. Éghajlata mérsékelten kontinentális, hideg, felhős, csapadékos, mérsékelten hideg telekkel és enyhe nyarakkal, amelyeket szintén sok csapadék jellemez. (forrás)


Nyírfaliget - majdnem így képzelem. Bár ilyen nálunk is van...



Lengyelország, kaland, nyaralás





4 megjegyzés:

MrsYarnart írta...

micsoda véletlen, mi is lengyelországról beszélgettünk tegnap este. engem mostanában a hel-félsziget izgat :)
http://mozi24.hu/cikk/Hel-felsziget__lengyel_tengerpart
a barátnőm évek óta jár oda borostyánt gyűjteni: ékszereket csináltat belőle.

yoen írta...

Köszönöm, megnéztem rögtön, csodaszép lehet az is, és persze a lényeg az északi hangulat... Szívesen elmennék oda is. Úgy tűnik, Észak-Lengyelország úgy, ahogy van, bejön nekem:)Csak ne lenne olyan messze!

MrsYarnart írta...

ha rászánod magad, hogy megnézd a mazuri-tavakat, érdemes észak felé egy kis kitérőt tenni a félszigetre. van itt még egy élménybeszámoló: http://www.barangolo.com/tartalom.php?cikk=182 igazad van, tényleg a távolság a legnagyobb gond, több, mint 1000 km!

yoen írta...

Igen, ez egy életstílus, motorral jó messzire:) (Meg szerintem, bizonyos korban.)
Ha egyszer majd nagyon fogom akarni, talán eljutok oda. De mivel a novella nagyon a szívem csücske, talán lesz kellő motivációm... ezt a hangulatot még ebben az életben a valóságban is jó lenne átélni:)