2011. február 26., szombat

Suttogó




Ha azt akarod, hogy a gyerekeid figyeljenek rád, ne kiabálj velük. Suttogj...






Tisztelet

Tiszteljük gyermekünket, kezeljük egyéniségként! Fedezzük fel, milyen vérmérsékletű, és ezt mindig szem előtt tartva, ehhez alkalmazkodva segítsük fejlődését. Sok esetben előfordul, hogy gyermekünk tőlünk teljesen különbözik bizonyos tulajdonságaiban, ezért ha alaposak akarunk lenni, utánanézhetünk e vonásoknak, hiszen tőlünk idegen lévén, nem biztos, hogy alapból ismerjük ezeket és a vele járó helyzeteket. A ráfordított idő meghozza a gyümölcsét, hiszen ez által is jobban megismerhetjük gyermekünket, és sok keserű pillanatot fordíthatunk örömtelivé a vele töltött idő alatt.
Figyeljük a gyermeket, és támaszkodjunk az ő sajátosságaira - nem kell mindent tanítani, biztosítsunk minél több alkalmat, és engedjünk teret az önállósodásnak, a spontán fejlődésnek.


Figyelem

Szinte minden probléma megoldásánál fontos a szülők számára, hogy figyeljenek. Mindenekelőtt figyeljük meg gyermekünket, figyeljük meg a helyzetet, meg önmagukat, mert csak így érhetnek el javulást, változást. Ez a figyelem teszi lehetővé, hogy helyesen tudjuk értékelni a helyzetet, minden szempontot figyelembe vegyünk, és megoldásra jussunk. Ha látjuk, miként reagálunk egy-egy helyzetben, őszintén beismerjük a magunk számára a hibáinkat, és rádöbbenünk, hogy ezt másként szeretnénk a jövőben tenni, már elindultunk a fejlődés útján.


A rend és a rendszer fontossága

Talán a legalapvetőbb elv, hogy a már kisbaba korban kialakított napirendet és rendszerességet növekvő  gyermekünk aktuális életkori sajátosságaihoz igazodva kell alkalmazni a mindennapokban.
A rendszer és a következetesség mindenben nagyon fontos: akármilyen rossz szokásról vagy nevelési hibáról van szó (pl. alvásproblémák, hiszti), néhány szakember szerint a gyerek rövid időn belül megtanítható a helyes gyakorlatra, csak éppen rendszeresen és következetesen kell csinálni.


A szülők saját története

Napjainkban rengetegféle nevelési könyv kapható a piacon, amelyekből mindenki sok valóban hasznos és praktikus tanácsot találhat a maga számára, de mindig figyelembe kell vennünk, hogy nevelni többnyire zsigerből szoktunk, és nem kézikönyvből. Ezért kiemelten kell figyelnünk azokra a helyzetekre, amikor a saját gyermekkorunkban kapott mintákat alkalmazzuk önkéntelenül is, mert ha ezeket észrevesszük, akkor belőlük kiindulva, a reakcióinkat a kívánt formára átalakítva, elégedettebbek lehetünk magunkkal, és ez által is "elég jó szülővé" válhatunk.


Nincsenek megjegyzések: