2011. február 6., vasárnap

Folyékony mosódió és BIOöblítő készítése házilag


Folyékony mosódió készítése

Hozzávalók
  • egy kiszuperált lábos
  • 28 darab mosódió
  • 1,5 liter víz
  • néhány csepp teafaolaj
Elkészítés
  • Tedd fel a vizet a tűzhelyre, mikor lobogni kezd a víz, vedd le "felesre" a lángot, és dobd bele a mosódiókat (érdemes itt is kicsit megnyitni a diókat, hogy ki tudjon oldódni gyorsabban a szaponin). 
  • Kb. 10 percig lassú tűzön főzd őket, egészen addig míg egy jó, erős barna levet nem kapsz. 
  • Vedd le a lábost a tűzhelyről, és a diókkal együtt hagyd kihűlni a levet. 
  • Amikor kihűlt, egy szűrő segítségével szűrd le a levet egy erre rendszeresített flakonba (lehet másfél literes ásványvizes flakon is). 
  • A kész folyékony mosódiódba helyezz 2-3 csepp teafaolajat, ezzel egyrészt fertőtlenítesz, másrészt bacikat ölsz majd a mosás során. Az elkészült folyadék nem lesz pontosan másfél liter, hiszen a főzés során egy kis víz elillan. Kb. 1-1,2 liter folyadék fog keletkezni.
  • A felhasznált diókat helyezd egy sütőpapírra, és szárítsd meg őket. Még 2-3 alkalommal újra meg tudod az előző folyamatot csinálni vele (az hogy hányszor, a mosódiódtól is függ, amikor nagyon világosnak látod a főzővizét nyilván cserére érett).
A kész folyékony mosódió 3-5 napig áll el, lévén nincs benne tartósítószer. Gyerekes családoknál ez simán el is fogy, de ha kevesebbre van szükséged, akkor értelemszerűen a kiindulási anyagokat csökkentve, kevesebbet is lehet gyártani.
Figyelem:  A nyári időszakban érdemes hűtőben tartani, hiszen könnyen "megbuggyanhat".


Öblítőszer házilag

Hozzávalók

* fél literes ásványvizes flakon
* bio almaecet
* víz
* illóolajok

Elkészítés

A fél literes flakonba tegyél kb. 0,5 dl bio almaecetet, töltsd fel vízzel a flakon nyakáig, és helyezd bele kedvenc illóolajaidat. Csavard rá a kupakot a flakonra, és jól rázd fel. (Minden mosás előtt rázd fel az üveget!)

Használata

Helyezd bele a mosógép öblítőrekeszébe ugyanolyan mennyiségben mintha rendes bolti öblítőt tennél bele. A ruha puha lesz és jól vasalható.

Néhány tipp és praktika

1. ha teafaolajat teszel a flakonos öblítődbe (max. 2 cseppet, mert elég intenzív az illata), akkor még a mosás utolsó fázisában is fertőtlenítesz.

2. zokni, konyharuha, rongyzsebkendő mosásánál a teafaolajból akár 4-5 cseppet is tehetsz pluszba az öblítőrekeszbe, így a kritikus anyagok garantáltan mentesek lesznek a gombáktól, baktériumoktól.

3. allergiásoknak, atópiás dermatitiszben szenvedőknek és ekcémásoknak nem ajánlok semmilyen illóolajat. Ők csak simán almaecet-víz eleggyel öblítsenek. Nem lesz ecetszagú a ruha!

4. nálunk a legkedveltebb öblítőbe rakható illóolaj-keverék: narancs (édesnarancs vagy mandarin) illóolaj 5 csepp+ grapefruit illóolaj 4 csepp+ levendula illóolaj 3 csepp+ylang-ylang (vagy jázmin) illóolaj 3 csepp+teafaolaj 2 csepp

5. a flakonos zöld bolti ecet nálunk nem jött be, a sima ecetet éreztem a ruhán. Az almaecet viszont teljesen eltűnik, semmi illatot nem hagy a száradt ruhán.

További előnyök

- A háziszerek készítését jó előre (akár egy évre is) lehet tervezni.
- Nem kerül sokba a hozzávalók beszerezése és saját magunk házilag tudjuk szabályozni az elkészített mennyiségeinket.
- Így garantáltan nincs pazarlás, nincs pénzkidobás.
- Gyorsan és nagyon környezetbarát módon tudunk mosni.



Print







2 megjegyzés:

B. P. Haidey írta...

Érdekes, hogy neked nem vált be a sima ecet. Én feltöltöm az öblítősrekeszt ecettel, mégsem érződik a ruhán ecetszag. Kábé 1- 1,5 dl-t használok öblítésenként. A mosóport szoktam érezni rajta, amit felesben használok mosószappan pehellyel.
Ki fogom próbálni a te receptedet is. :)

yoen írta...

Én meg csak megírtam (anno...), de ki még nem próbáltam... Valahogy mindig a mosódióra akartam rágyúrni, de még nem sikerült eddig beszerezni. Úgyhogy a projekt még várat magára, de ha egyszer beindulok, nem lesz megállás:)