2011. február 6., vasárnap

Bárányhimlő

A bárányhimlő a Herpes vírus varicellae által okozott, rendkívül ragályos, de valójában enyhe lefolyású betegség. Cseppfertőzéssel, a levegő útján vagy közvetlen érintkezéssel terjed. Lappangási ideje általában 2-3 hét.

A típusos kiütések a kezdeti enyhe láz és rossz közérzet után gyorsan megjelennek: apró, vörös foltok, víztiszta hólyagocskák formájában. Egy nap után a bennük lévő folyadék zavarossá válik, a hólyagok fala megreped és pörkösödik. A betegség tetőpontján a különböző stádiumban levő kiütések (pír, tiszta hólyag, zavaros hólyag és pörkök) egyidejűleg láthatók a bőrön. A kísérő viszketés állandó és kínzó. A kiütések a törzsről indulva az arcra és a hajas fejbőrre is kitejedhetnek, érinthetik a szájnyálkahártyát, a szem kötőhártyáját, a nemi szervek nyálkahártyáját. Az elváltozások az irritációnak (pelenkázott bőrfelület) és nyomásnak kitett területeken erőteljesebben jelentkezhetnek.

Leggyakoribb komplikáció a hólyagok bakteriális felülfertőződése. Külsőleg kenhetjük a bőrt semleges olajba cseppentett 1-1 csepp levendula és teafaolajjal, ez a gyógyulást is segíti, és antiszeptikus hatású. Kerülni kell a viszketés csillapítására oly sokszor javasolt sűrű, fehér, vastagon fedő rázókeverékek használatát.

A homeopátiás szerek közül, a kiütések megjelenésekor, a világos, víztiszta, piros udvarral körülvett hólyagokra, ha a viszketés melegre javul, Rhus toxicodendron 15 CH napi 2-4x.

Nem túl magas láz és nyálkahártyavérzések esetén a Ferrum phosphoricum 9 CH választható.

A Mezereum 15 CH (Daphne mezereum) nevű szerre akkor lehet szükség, ha a hólyagcsák elfertőződtek, a sötét színű pörk alatt genny gyűlik meg.

Antimonium tartaricum 9 CH adható, ha a kicsi elvakarta a kiütéseket, és nem szeretnénk hegeket a bőrén.

Nincsenek megjegyzések: