2012. január 3., kedd

Jöjjünk elő a mákkal – a csontritkulás ellen


Ahogy tegnap ígértem, egy másik levélből, ma következzen valami finomság... :)

Schirilla György természetgyógyászként csontritkulásra egy maga által kreált mákreceptet ajánlott, ami egyszerűen elkészíthető, és még finom is!


"25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz. Ezt össze kell forralni, de éppen csak az első "puttyanásig", mert különben a mák megkeseredik. Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani.

Lényeg, hogy minden nap együnk belőle legalább egy evőkanállal. Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott, újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót (még mézet...) és kicsit több vizet. Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot. 
Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését. Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki.

Egyébként is arra is oda kell figyelni, hogy a mindennapi táplálkozásában cukor helyett mézet használjunk, húsból is kevesebbet, és akkor is inkább baromfit vagy mangalicát együnk. Nem tesznek jót a szénsavas üdítőitalok sem, mert a bennük levő foszforsav kivonja a csontból a kalciumot."


Most pedig következzen néhány mákos finomság!


MÁKOSGUBA VANÍLIAPUDINGGAL

Hozzávalók

  • 4-6 db kifli
  • 1 csomag vanília puding
  • 7 dl tej
  • 1/2 csomag mazsola
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dkg mák

Elkészítése

Elkészítjük a vaníliapudingot a tasakon található leírás alapján, azzal a módosítással, hogy 7 dl tejet használunk hozzá és még egy evőkanál cukorral édesítjük. A kifliket karikára vágjuk, és lapos tálakra simítjuk egy rétegben. Ráöntjük a pudingot és jól összerázzuk (nem keverjük!) vele. A mákot megdaráljuk és rászórjuk. Ezzel is megrázogatjuk egy kicsit. Mazsolával díszítjük, és hidegen fogyasztjuk.


CSACSIFÜLE

Hozzávalók

  • 50 dkg rétesliszt
  • 25 dkg zsír,
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál porcukor
  • csipetnyi só

Töltelékhez
  • kakaó, mák, dió; vaníliás cukor

Elkészítés

A zsírt egy fél óráig keverjük (géppel 3 percig verjük), majd az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet, tejfölt, cukrot meg sót beletesszük és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap 1 mm vastagra nyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, mindegyikre rakunk egy kanál tölteléket, félbehajtjuk és szép világosra sütjük.
Még melegen vaníliás cukorba forgatjuk.



MÁKOS KUPOLA

Hozzávalók(8-10 darabhoz)

  • 5 tojás
  • kb. 10 dkg méz
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 20 dkg darált mák

Lekváros töltelékhez
  • 4 evőkanál szilvalekvár
  • 4 evőkanál rum

Tejszínes töltelékhez
  • 2,5 dl tejszín
  • 3 evőkanál rum
  • 1 csomag habfixáló

Mázhoz
  • 1,5 dl tejszín
  • 13 dkg tejcsokoládé
  • sütőpapír

Előkészítés

A sütőt 200 fokra előmelegítjük; a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgáját 10 dkg mézzel, rummal és citromlével habosra keverjük; a fehérjéből kemény habot verünk, majd apránként beleteszünk 10 dkg porcukrot. A fehérjehabot óvatosan belevegyítjük; a lisztet, a sütőport és a mákot összekeverjük, majd szintén belekeverjük a krémbe. A masszát sütőpapírral kibélelt sütőbe öntjük (kb. 1,5 cm magasan), a tetejét elsimítjuk, és kb. 12 perc alatt megsütjük.



MÁKOS ROLÁD MANDARINKRÉMMEL

Hozzávalók(12 szelethez)

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál víz
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 10 dkg teljes őrlésű liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg darált mák
  • 1 csomag habfixáló
  • 5-6 db mandarin
  • 5 dl tejszín
  • 25 dkg sovány túró
  • 6 dkg méz
  • 2 dl joghurt
  • porcukor meghinteni
  • sütőpapír

Előkészítés

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral; a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A piskótához a tojást és a vizet robotgéppel kb. 5 perc alatt habosra keverjük; beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót.
Összeszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd hozzáadjuk a mákot, majd az egészet belekeverjük a tojásos krémbe.
A masszát egyenletesen rákenjük a sütőpapírra, majd kb. 12 perc alatt megsütjük.
A piskótát cukorral beszórt konyharuhára borítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a papírt, megszórjuk kristálycukorral és a konyharuhával együtt roláddá csavarjuk, majd kb. 1 órán áthűlni hagyjuk.



MÁKOS MEGGYES

Hozzávalók

  • 2 bögre darás liszt
  • 2 bögre cukor
  • 2 bögre darált mák
  • 2 tojás
  • 2 bögre tej
  • citrom reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 üveg meggybefőtt vagy 1 kg fejtett meggy
  • (A bögre 3 dl-es)


Elkészítése

  • a cukrot a tojással habosra keverjük
  • hozzáadjuk a tejet
  • a sütőport belekeverjük a lisztbe
  • belekeverjük a lisztet és a mákot a masszába
  • a citromhéj reszeléket is hozzáadjuk, és az egészet jól elkeverjük
  • kizsírozunk-lisztezünk egy 37x22 cm-es mély tepsit
  • beleöntjük a tésztát
  • a meggyet lecsepegtetjük a levét, majd kevés lisztben meghempergetjük, hogy a tésztát ne áztassa el
  • a tészta tetején egyenletesen elosztjuk a meggyszemeket
  • előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük 150 C-fokon


PIKÁNS ízű SAJTOS LÁNGOS

Hozzávalók

  • 40 dkg átszitált liszt
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 12,5 dkg reszelt Cheddar jellegű sajt
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál mák
  • 2,5 dl tej
  • 6 szelet füstölt sonka
  • hagymás sajt


Elkészítés

A száraz hozzávalókat összekeverjük a sajttal. A tejet, olajat és felvert tojást hozzáadjuk. Kilisztezett deszkán gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval 6 db 6 cm átmérőjű kört vágunk ki. Sütőlapra helyezzük, tejjel kenegetjük, megszórjuk mákkal. 220 C-on aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd kettévágjuk, és a közepét sonkával és sajttal töltjük.


Tippek

- Érdemes olyan helyen mákot vásárolni, ahol az egész mákot helyben darálják, mert a darált mák könnyen megavasodik.
- Az egész mákszem vászonzacskóban sokáig eltartható, de ha darált mákot szeretnénk tárolni, akkor nejlonzacskóban, mélyhűtőben tartsuk.
- Ha marad a sütemény töltelékéből, érdemes lefagyasztani, mert hónapok múlva is kiválóan felhasználható. - Akár leveles tésztába töltve is pillanatok alatt ízletes finomság kerülhet az asztalra.
Bátran ajánljuk a mákos finomságok kipróbálását, bizonyára egy mákszemnyit sem fognak ellenkezni vendégeink, ha ezekkel kínáljuk őket.


Print



4 megjegyzés:

MrsYarnart írta...

nagyon köszönöm!nem is tudtam, hogy jó csontritkulás ellen. a recepteket is köszi, nagy mákrajongó vagyok :)

yoen írta...

:D Mondtam, hogy ez finom lesz:) Egyébként én is imádom a mákot!!!

Szemkép írta...

Ez nagyon jó. A kérdésem csak annyi, vajon a felforralás nem csökkenti a mák vitamintartalmát, meg egyéb jótékony hatásokat? Nem vagyok a téma szakértője, csupán sokat olvastam a nyers ételek áldásos hatásáról...

Erről eszembe jutott egy lett csodaszer (nem csontritkulásra, hanem immunrendszerre)- tőzegáfonya+méz+fokhagyma

yoen írta...

Igazad lehet, Rita, lehet, hogy csökkenti valamelyest, de talán itt a valamit valamiért elve működik. A mákot nem tudom, meg lehetne-e enni (nyersen) ekkora (kanálnyi) mennyiségben ilyen kúraszerűen, mézzel viszont el tudom képzelni, hogy talán még finom is lehet:)
A nyersételek persze, viszik a pálmát a leges-leges-legegészségesebb kategóriában, én is benne vagyok most ebben a témakörben, de azt is tudom, hogy nincs akkora motivációm és nem vagyok annyira elszánt, hogy minden helyett csak azokat fogyasszam - főleg ebben a gasztroblogos világban, amikor állandóan finomabbnál finomabb kísértéseknek vagyok kitéve (ugyan még mindig csak nézni tudom ezeket, de akkor is)...)
:)
Örülök, hogy erre jártál! :D