2011. február 28., hétfő

Hitek és tévhitek a tojásról

Jó étvágyat!
Számomra is új információk a tojásról, újabb hitek és tévhitek.
Pelejtei Prihoda András a honlapján teszi közzé az érdekességeket, a közzétételről pedig hírleveléből értesültem, így utólag is örülök a feliratkozásnak, mert minden hírlevelében érdekes dolgokat oszt meg olvasóival.

Bejegyzésemben a legfontosabb részeket emeltem ki, a szerző teljes cikke a tojásról a linkre kattintva olvasható.


A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele van nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a betegségek megelőzésében is. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori szembetegségek kialakulásának kockázatát is.
Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a teltségérzetet, cserében viszont szinte semmi szénhidrátot nem tartalmaz.
Nem is olyan régen a magas koleszterintartalma és a szalmonellaveszély miatt is sokan támadták ezt az élelmiszert, a napjainkban végzett kutatások azonban bebizonyították, hogy ezek tévhitek.
[A tojás 100% fehérjét tartalmaz. Az élelmiszereink fehérjetartalmát a tojással hasonlítják össze, százalékos arányban. Tehát a tojás fehérjetartalma az etalon, vagyis a mérce.]


Hogyan válasszunk tojást a boltban?

- A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű kartondobozban tárolni.
- A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
- A tojás szobahőmérsékleten egy nap alatt "öregszik" annyit, mint hűtőszekrényben egy hét alatt.
- Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
- Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha friss tojást főztünk volna meg.
- A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az asztallapon megpörgetjük. Ha könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál, akkor nyers.
- A sárgájához tapadó két fehérjerostos köteg nem fejlődő embrió, hanem a sárgáját rögzítő "jégzsinór".


A tojás értéke

A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak összetétele és kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét, ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban fogyasztunk tojásételeket.
Egyébként a legtöbb tojásos fogás kevesebb, mint 15 perc alatt elkészíthető. A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás kialakulásának megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami elősegíti az agy fejlődését, a jó memória megtartását, segít az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.


Tények és tévhitek

A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint magas koleszteroltartalmú élelmiszert, ami növeli a vér koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos kutatók felülvizsgálták ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas koleszterinszintért a telített zsírsavak az igazi felelősök, a tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.
Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül fogyasztható.
Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget fenyegető járvány (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza állatbetegség, a vírus átalakulása egyelőre csak feltételezés. A vírus ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a szalmonellabaktérium.
Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb távol-keleti térségben sem halt meg több ember madár-influenzában, mint ahányan humán influenzajárvány miatt vesztették életüket.


Megjegyzések

  • Mint már régóta tudjuk, amikor a szervezetünk minden létfontosságú tápanyagot megkap, pl. az egészséges tojás fogyasztásával, a betegségek messze elkerülnek minket.
  • Ha a szervezetünk koleszterinhiányban szenved, a májunk készít koleszterint, ez viszont a rossz koleszterin - ez az amelyik képes az ereink falára kirakódni.
  • A koleszterin sok hormon alkotórésze is: hiányában meddőség is felléphet, férfiaknál, nőknél egyaránt.
  • Az enyhén magas koleszterin idősebb korban már védőfaktorként működik az infarktus kialakulásakor.
  • A tojás héjából kiváló csontritkulási ellenszert lehet készíteni: a megmaradt tojáshéját, megmossuk, megszárítjuk, megőröljük, porrá törjük, majd joghurtba, kefírbe keverve elfogyasztjuk.
  • Ajánlatos kétnaponta 2-3 tojás elfogyasztása, mérettől függően, és természetesen a "0"-ás típusúból. Ugyanis, azok a tyúkok biztosan "vegyes" táplálkozáson élnek, így minden szükséges ásványi anyagot, vitamint elfogyasztanak maguktól.



Print







Nincsenek megjegyzések: