2011. július 25., hétfő

Hogyan gyógyít a fehér káposzta?


A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy nagy mennyiségben tartalmaz ként. Mint tudjuk, ez az elem a testünk minden sejtjében megtalálható. De lássuk, mi minden van még a káposztában!

A fehér káposzta tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A-vitamint, B-vitamin komplexet, C- vitamint és U-vitamint.

Ezeket az elemeket egyébként a káposztafélék családjának a többi tagja is tartalmazza. Bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja a karcinogén, tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik.
A fehér káposzta gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód.

Ez a kombinációnak köszönhetően mondhatjuk, hogy a káposzta az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere.

A C-vitamin-tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással, amikor azok nem ürülnek rendesen. Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen.

Véd a bőrkiütések ellen. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt-, nikkel- és a rézmérgek semlegesítésére.
A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben. A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminosav csökkentően hat a magas koleszterin szintre.

A fehér káposzta rák ellenes hatását vizsgálva a legjobb eredményt az emésztő szerveken jelentkező rákos kelés- és fekélygyógyításában értek el. Így a gyomorrák, nyombélrák gyógyításában egyharmadára csökkent a gyógyítási idő, mint a hagyományos módszerrel gyógyítottaké. Ez annak köszönhető, hogy a három elem, a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére.

A népi gyógyászat tanúsága szerint a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony hatással van a káposztában lévő kálium. A káposzta hatására lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma. Glutamin-, illetve a nélkülözetlen aminosav-tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyítására, zaklatott idegeink csillapítására a stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is ajánlott növény.

Az e-mail küldője szerint a savanyú káposzta-olívaolaj-lila hagyma keveréke szenzációs.
Köszönjük!

Print

2 megjegyzés:

Anikó írta...

Az egyik legfinomabb téli saláta a 1/2 kg savanyúkáposzta
1 fej hagyma szálasra vágva
1 kk.pirospaprika
2-4 ek.olaj /jó a napraforgó is/
keveréke, magában friss kenyérrel, de sültekhez is kiváló és nagyon egészséges, mi rendszeresen esszük egész télen:-)))))

yoen írta...

Anikó,köszönöm! Ez elég csábítóan hangzik, kipróbáljuk mi is alkalomadtán!