2010. október 18., hétfő

Propolisztinktúra

100 g 80-96 %-os alkoholhoz jégszekrényben tartott "dermedt" propoliszból 20 g-ot reszelünk.
Az alkoholt a propolisszal együtt 30-40 C-ra felmelegítjük, és jól összerázzuk. Ezt a műveletet egy héten át többször (6-7-szer) megismételjük.
Végül az oldatot állni, ülepedni hagyjuk, majd óvatosan leöntjük a tiszta részt.


Használata, gyógyhatásai

1. Az összes belgyógyászati inflamidoknál, melyek lázas állapotokat idéznek elő a pácienseknél 3x naponta 30 cseppet.

2. A nők átmeneteiknél (klimaktérium) egy éven keresztül az elvárt átmenet előtt 1x naponta 10 cseppet.

3. Prosztatagyulladásoknál bevált gyógyszer 1x naponta 30 cseppet.

4. Magas vérnyomásnál (hypertonia) 1x naponta 30 cseppet gyógyulásig.

5. Vese- és májgyulladásnál jó eredménnyel használható. 2 x naponta 40 cseppet, 1 dl meleg vízben. Minden második nap kihagyandó. Gyógyulásig használjuk.

6. Anginánál vagy katerális anginánál továbbá torokgyulladásnál, meghűlésnél szövődmények elkerülése céljából naponta 40 cseppet 2 dl meleg vízben megisszuk, és többször naponta gargalizálunk.

7. Gyomor- és nyombélfekélyeknél 1 dl meleg tejben 40 csepp propolisztinktúrát adunk és éhgyomorra megisszuk.

8. Tyúkszemek és bőrkeményedéseknél tinktúrába mártott vattacsomót a fájós helyre helyezzük lehetőleg alvás előtt. Többször ismételjük. Nappal szappanos szaliciles propoliszkenőcs alkalmazható. (Vigyázat: napokig a bőrkeményedés fokozottan fáj.)

9. Bőrdefektusoknál, melyek eltűrik az alkoholt, bedörzsöljük a megbetegedett helyeket tinktúrával. A defektek gyorsan eltűnnek. (Más esetben kenőcsbe kell reszelni a propoliszt.)

10. 1 dl meleg vízbe 40-50 csepp propolisztinktúrát csepegtetünk és ezzel az oldattal borotválás után arcunkat megmossuk.

11. Tüdő TBC-nél 3x naponta 30 cseppet beveszünk és 2x hetenként inhalálunk gőz fölött. Az inhaláláshoz 1 liter forró vízbe 100 csepp tinktúrát csepegtetünk.

12. Lerészegedett embert úgy józanítunk ki, hogy megitatjuk 1 dl hideg vízzel, melybe 50 csepp tinktúrát teszünk.

13. Ujjak közötti penészmegbetegedéseknél tinktúrával bekenjük a megtámadt helyeket.

14. Gyomorfájdalmaknál megiszunk 1 dl meleg vizet, melybe 50 csepp tinktúrát csepegtetünk. A fájdalmak gyorsan elmúlnak. Ez az oldat bélparaziták ellen is eredményes, ha 2 x naponta éhgyomorra megisszuk.

15. Fogfájdalmaknál egy kis vattacsomócskát tinktúrába mártunk és a fájós fogra helyezzük. (Tiszta propolisz beteg fogínyre, fájós odvas fogra helyezve gyulladást gátló és fájdalomcsillapító hatást fejt ki.)

16. A tinktúra öreg sebre, felfekvéseknél használható, ha a helyet először megmossuk apróbojtorján-főzettel és azután többször propolisztinktúrával bekenjük. Rövid idő után megszűnik a vizenyősség, mikor a fájdalmas felfekvéseket és sebeket meggyógyítja.

17. A tinktúra I. fokú égési sebekre is használható, ahol növényeredetű és szintetikus gyógyszerek nem érnek el eredményt.

Használata csak arra allergiásokra veszélyes. Propoliszérzékenyek nem fogyaszthatják!

Gillik István


A bejegyzés forrása

Nincsenek megjegyzések: